MonaLisa touch

Informatie over de MonaLisa Touch® laserbehandeling

Gespecialiseerd in de MonaLisa Touch® laserbehandeling


U kan bij mij ook terecht voor de klachten die gemiddeld 3 à 4 jaar na het uitblijven van de menstruaties progessief ontstaan ten gevolge van vulvovaginale atrofie. Deze atrofie is op haar beurt het gevolg van het wegvallen van de oestrogeenproductie in de eierstokken bij de aanvang van de menopauze. De term 'vulvovaginale atrofie' is intussen overigens gewijzigd in 'genito-urinair syndroom van de menopauze', omdat er door dit gebrek aan oestrogenen niet alleen vulvovaginale maar ook urinaire klachten ontstaan. Mijn specialisatie in dit domein is ongetwijfeld de laserbehandeling van dergelijke genito-urinaire klachten. Ik ben hiermee gestart mei 2015, als eerste in de Benelux. Het is een pijnloze en ambulante behandeling die u van deze postmenopauzale klachten zal afhelpen, en dit zonder hormonen. 

Pour les patients francophones


Voici le lien vers un podcast dans lequel je suis interviewé par Delphine Remy et dans lequel je discute en détail du traitement laser MonaLisa Touch® en cas de plaintes vulvo-vaginales et/ou urinaires, à la fois dans le contexte d'une ménopause naturelle et après une ménopause artificielle due aux différents traitements du cancer du sein.
 
MonaLida Touch koppel die elkaar knuffeld

Wat is vulvovaginale atrofie?


Vulvovaginale atrofie is het gevolg van de (natuurlijke of kunstmatige) menopauze en het wegvallen van de oestrogeenproductie. Daardoor wordt de schede stilaan dunner en gevoeliger, met verlies aan soepelheid, stevigheid, elasticiteit en afscheiding tot gevolg.

Dit kan niet alleen vaginale droogte met zich meebrengen maar ook nog andere problemen, zoals:
  • Lees verder
    • Pijn bij het vrijen (en vooral een scherpe pijn ter hoogte van de schede-ingang)
    • Pijn, vernauwing en ook verkorting van de schede
    • Verminderde blaascontrole 
    • Doorlopend het gevoel te moeten gaan plassen (terwijl de blaas amper gevuld is)
    • Ongewild urineverlies bij verhogen van de druk in de buikholte 

Wat is vulvovaginale atrofie?


Vulvovaginale atrofie is het gevolg van de (natuurlijke of kunstmatige) menopauze en meer bepaald van het wegvallen van de oestrogeenproductie. Daardoor wordt de schede stilaan dunner, droger en gevoeliger, met als gevolg een progressief verlies aan stevigheid, soepelheid, elasticiteit en afscheiding. De voornaamste klacht - klassiek vanaf zo'n 3 à 4 jaar na het begin van de menopauze - is vaginale droogte, met stilaan ook een branderig gevoel van irritatie en toenemende pijn bij het vrijen. Maar ook nog andere klachten treden vaak op, zoals:
  • Lees verder
    • Pijn bij het vrijen (en vooral een scherpe pijn ter hoogte van de schede-ingang)
    • Pijn, vernauwing en ook verkorting van de schede
    • Verminderde blaascontrole 
    • Doorlopend het gevoel te moeten gaan plassen (terwijl de blaas amper gevuld is)
    • Ongewild urineverlies bij verhogen van de druk in de buikholte 

Hoe verloopt de MonaLisa Touch® laserbehandeling?


De MonaLisa Touch® laserbehandeling zorgt in drie sessies voor een 'verjongingskuur' van de vulvovaginale wand of mucosa bij gemenopauzeerde patiënten met atrofieklachten. Op een gecontroleerde wijze worden met de laser microscopisch kleine ‘brandwondjes’ gemaakt. Niet over het hele oppervlak van de schedewand maar slechts een fractie ervan, zo'n 6 à 8 %. Tijdens het natuurlijk herstelproces dat daarop volgt worden de bindweefselcellen in de schedewand opnieuw actief zoals vóór de menopauze en wordt nieuw collageen en elastine door deze cellen aangemaakt, zowel in de behandelde als in de onbehandelde delen, en houdt de schedewand opnieuw beter water vast. Dat water is belangrijk bij de productie van mucus of slijm en die mucusproductie herstelt de lubricatie van de schedewand, zowel spontaan als - en dan nog meer uitgesproken - bij seksuele stimulatie. Op die manier treedt dus een echte verjonging op van de schedewand, die haar normale dikte, stevigheid, soepelheid en elasticiteit terug zal aannemen zoals voorheen. Tenslotte keren ook de melkzuurbacteriën of lactobacillen spontaan terug, die voor een natuurlijke verdedigingsbarrière zorgen. Zij zetten namelijk glucose om in melkzuur waardoor een zuurder vaginaal milieu ontstaat dat beschermt tegen vaginale schimmelinfecties.
De laserbehandeling is vrijwel pijnloos, duurt minder dan 10 minuten en vindt plaats in de gewone consultatieruimte van de gynaecoloog. Hiermee wordt een niet-hormonale en duurzame oplossing geboden voor al de klachten ten gevolge van een dergelijke atrofie, ook urinair. De laserbehandelingen vinden best plaats om de 4 à 6 weken. Uw klachten zullen snel verdwijnen maar om het genezingsproces niet te verstoren wordt na de laserbehandeling best 3 dagen gewacht met vrijen, lopen en zwemmen. 
Bovenstaande paragrafen zijn wel heel positief gestemd, maar op de vraag of het hier dan gaat om een blijvende en definitieve verjongingskuur in 3 laserbehandelingen is het antwoord: neen, helaas niet. Zonder onderhoudsbehandelingen zal de atrofie onverbiddelijk terug inzetten en zullen al de reeds gekende klachten na verloop van tijd progressief weerkeren. Na de eerste 3 sessies is een jaarlijkse onderhoudsbehandeling aangewezen, niet met 3 maar met slechts 1 sessie per jaar. In de praktijk geef ik de raad om een dergelijke nabehandeling meteen te plannen van zodra de eerste klachten opnieuw optreden, meestal 9 à 15 maanden na de laatste laserbehandeling.

Hoe effectief is de MonaLisa Touch™ laserbehandeling?


Bij een natuurlijke menopauze worden met deze behandeling slaagpercentages van 84 à 86% bereikt. Na afloop van de eerste drie sessies, zal u slechts één sessie per jaar moeten doorstaan om het effect van de eerste drie sessies te kunnen behouden. Wanneer de menopauze abnormaal vroeg optreedt, dus 'prematuur' (bijvoorbeeld na chemo- of radiotherapie of na de heelkundige wegname van beide eierstokken), worden slaagpercentages van 75% gehaald. Recente studies tonen aan dat er dan meer sessies nodig zijn dan drie om een goed effect te bekomen. Omdat er geen gebruik gemaakt wordt van hormonen zal u geen nood hebben aan oestrogeenpreparaten en u zal ook geen lokale verdoving of een nabehandeling met antibiotica moeten ondergaan.

Hoe effectief is de MonaLisa Touch® laserbehandeling?


Bij een natuurlijke menopauze worden met deze behandeling slaagpercentages van 84 à 86% bereikt. Na afloop van de eerste drie sessies, zal u slechts één sessie per jaar moeten doorstaan om het effect van de eerste drie sessies te kunnen behouden. Wanneer de menopauze abnormaal vroeg optreedt, dus 'prematuur' (bijvoorbeeld na chemo- of antihormoontherapie omwille van borstkanker of na de heelkundige wegname van beide eierstokken), worden slaagpercentages van 75% gehaald met 3 sessies. Recente studies tonen aan dat er dan meestal meer (4 à 6) sessies nodig zijn om een goed effect te bekomen. Bij deze laserbehandelingen worden dus geen synthetische vrouwelijke hormonen zoals oestrogenen gebruikt en het effect ervan wordt dus op een niet-hormonale wijze gerealiseerd. Dit is erg belangrijk voor patiënten met hormoongevoelige tumoren, zoals bijvoorbeeld vaak het geval is bij borstkanker, en bij wie zelfs hydraterende crèmes of ovules zonder of met een erg lage dosis aan synthetische oestrogenen niet of niet meer helpen.
Hieronder kunt u de De MonaLisa Touch™ brochure vinden. 
Download

Hoe veilig is de MonaLisa Touch® laserbehandeling?


Een beetje geschiedenis

Een laser kan je best omschrijven als een lichtbron die licht van precies één kleur (golflengte) uitzendt in één richting, in tegenstelling tot bv. een gloeilamp die alle kleuren licht uitzendt in alle richtingen. Dit laserlicht is dus zeer rijk aan energie en die lichtenergie gaat bij contact met een kleine oppervlakte van bv. menselijk weefsel geabsorbeerd worden, d.w.z. omgezet worden in warmte of hitte, en dat is nu net de basis van de werking van een laser in de geneeskunde. Reeds in 1961 werden lasers met succes gebruikt in de oogheelkunde en in datzelfde jaar begon de Amerikaanse dermatoloog Léon Goldman met  laserbehandelingen van de huid. Tegen de jaren zeventig werden lasers op grote schaal gebruikt in vele medische domeinen: plastische chirurgie, otolaryngologie, urologie, gastro-enterologie, gynaecologie, cardiologie, neurochirurgie, tandheelkunde, enz.

Eén van de oudste medische lasers is de CO2 laser of koolstofdioxidelaser, een elektrisch aangedreven gaslaser die in 1964 werd uitgevonden door Kumar Patel in de AT&T Bell Labs in New Jersey. Het laserlicht van deze CO2 laser wordt sterk geabsorbeerd door het water dat in onze weefsels overvloedig aanwezig is, zowel in en tussen de cellen. Door de bundel laserlicht nu bijzonder precies te richten en te doseren, werden vele medische toepassingen mogelijk. Begin jaren tachtig werd deze CO2 laser met succes gebruikt in de gynaecologie - ook door mijzelf - voor de behandeling van door het seksueel overdraagbare HPV (Humaan PapillomaVirus) veroorzaakte wratjes en precancereuze letsels op de baarmoederhals, de schedewand en de schaamlippen. In die periode werd veel ervaring opgedaan met de weefselreactie, de genezing en het weefselherstel van zowel de vulvaire huid als de genitale slijmvliezen en het correct richten en instellen van de CO2 laser voor een optimaal resultaat. De volgende stap, eind jaren tachtig, was het gebruik van de CO2 laser tijdens laparoscopische operaties van overwegend endometriose.

In 2004 werd het nieuw concept van de fraxel, de gefractioneerde fotothermolyse (FP), geïntroduceerd door de dermatologen Dieter Manstein en Rox Anderson voor herstellende behandelingen van de huid. Dit bracht een ware revolutie teweeg op het gebied van de laserdermatologie. De fractionele CO2 laser wordt door dermatologen vooral gebruikt om opvallende acnelittekens, diepe rimpels, littekens van brandwonden, hyperpigmentatie en andere storende huidonregelmatigheden te vervagen. Het is een "micro-invasieve" procedure waarbij de CO2 laser wordt gebruikt om de dode buitenlagen van de beschadigde huid te verwijderen zodat een jonge onbeschadigde huid na genezing aan de oppervlakte verschijnt, niet door heel het huidoppervlak te bestralen, maar slechts een fractie ervan. Op die gefractioneerde manier, met microscopisch kleine brandwondjes en daarrond grote delen onbehandelde huid, hadden de patiënten veel minder last van complicaties en vooral van de intense en langdurige roodheid van de huid waarvoor de klassieke niet-gefractioneerde laserbehandeling berucht was. De microscopische behandelingszones vormen dus de bouwstenen voor een macroscopisch behandelingseffect onderhuids. De microscopische brandwondjes zijn opzettelijk zo klein gemaakt dat ze zonder vergroting niet of nauwelijks te zien zijn met het blote oog. Maar vanuit die minuscule gaatjes in de huid kan nieuw collageenweefsel beginnen te groeien naar de omgeving. De huid tussen die gaatjes blijft onaangetast, waardoor een snelle wondgenezing optreedt en grote oppervlakten huid kunnen behandeld worden, in tegenstelling tot de klassieke CO2-laserbehandeling waarbij de volledige opperhuid wordt weggebrand.

De fractionele CO2 laser voor de behandeling van de atrofische vaginale mucosa

Het is exact deze methode van de gefractioneerde fotothermolyse van de huid die tussen 2009 en 2014 door de professoren Nicola Zerbinati (dermatoloog), Alberto Calligaro (anatomopatholoog) en Stefano Salvatore (urogynaecoloog) werd vertaald naar een soortgelijke toepassing, niet op de huid maar op een mucosa of slijmvlieslaag, meer bepaald de atrofische schedewand. Aan de hand van het microscopisch onderzoek van weefselfragmentjes van die schedewand, afgenomen bij vrijwilligsters voor en na elke MonaLisa Touch® laserbehandeling, hebben zij het spectaculair herstel van die mucosa mooi kunnen aantonen.

Er zijn intussen MonaLisa Touch®-klinieken over de hele wereld en de firma DEKA leverde intussen aan deze klinieken en aan gynaecologen duizenden toestellen voor de MonaLisa Touch® laserbehandelingen. Dat houdt in dat er intussen, sinds de commercialisatie ervan in 2014, wereldwijd miljoenen lasersessies plaatsvonden. Sindsdien zijn er ook meer dan 120 publicaties over al de aspecten van deze behandeling verschenen in wetenschappelijke tijdschriften wereldwijd. DEKA International houdt continu toezicht op eventuele klachten en ongewenste voorvallen van over de hele wereld, en deze records zijn openbaar en zichtbaar op de FDA website (Maude databank). Al met al zijn er momenteel minder dan tien rapporten over ongewenste neveneffecten. Ze werden volledig onderzocht door DEKA en Cynosure clinici en de enige conclusie van deze experten was dat de rapporten irrelevant waren of gebaseerd op een fout vanwege de gebruikers van het lasertoestel. Op de miljoenen sessies die intussen plaatsvonden is dat aantal verwaarloosbaar. Naast de meer dan 40 jaar dat de CO2 laser veilig gebruikt wordt in de gynaecologie en de onmiddellijke efficiëntie en veiligheid van de MonaLisa Touch® laserbehandelingen, werd bij geen enkele patiënte van het eerste uur tot dusver enig noemenswaardig neveneffect op lange termijn vastgesteld. Met intussen bijna 9 jaar ervaring met MonaLisa Touch® laserbehandelingen kan ik dat alleen maar bevestigen.
Hieronder kunt u de De MonaLisa Touch™ brochure vinden. 
Download
Heeft u extra vragen over de MonaLisa Touch® laserbehandeling?

U kunt ons bereiken via het nummer 
Maak een afspraak
Share by: